FÖRE
 
EFTER
 FÖRE
 EFTER
 
 
Det här är bland annar anledningen till varför jag gillar att använda Lightroom. Kolla in vad man kan göra med en bild som är helt hel fotad! Det båda bilderna har gemensamt är att dom är underexponerade, har världens motljus och är allmänt mörka. Londonbilden på Trafalgar Square var en sån där bild som jag blev SÅ missnöjd med när jag såg hur hemskt mörk den blev och skuggorna föll över hela bilden. Idag, ca 5 år senare, kan jag få tillbaka lite hur det kändes där på plats. Nu ser man fönsterluckorna på husen igen, Duke of Wellington på sin häst börjar ma se lite konturer av igen och molnen har fått tillbaka sin fluffighet igen.
Månen då? Ja alltså jag förstår att den är mycket "brus" i sig, här ser ni ett PERFEKT exempel på varför jag verkligen känner att jag måste ha en kamera som kan fotografera i formatet RAW. I RAW så kan man se vad kameran lagrade för information i ett foto och vad som gömdes när man som fotograf kanske hade fel inställning på kameran. Men ni ser ju i exemplet här att månens konturer existerar på den sista "manipulerade" bilden och att det faktiskt fanns stjärnor den här extremt kalla och tidiga morgon som jag fotade det här ( morgonen innan julafton för att vara exakt!). Kameran gömde stjärnorna på den första bilden och motljuset från månen gjorde att allt var konturer heter försvann. Sen är jag väl kanske inte jätteförtjust i hur reflektionen från månen blev, men det kan jag inte göra någonting åt då min kamera som jag har idag fotar i JPEG. Men lite magisk ser den väl ändå ut? 
Extra glad är jag över Trafalgar Square-bilden, den fick ett helt annat liv i i sig! Andra kanske skulle säga att jag förvränger verkligheten, men jag ser det inte så. En bild är bara en bild, jag vet ju hur känslan i min kropp var den här fina vinterdagen i London tillsammans med min vän Pauline som jag åkte med. Hur folktomt det var den här dagen på den här platsen och hur fint solen lös över hela torget och kikade fram i precis rätt ögonblick. Från att gå från att vara besviken över hur resultatet blev där och då, till att idag vara nöjd med den, det kan väl aldrig vara tokigt? Det ögat ser och det kameran fångar vet vi ju alla att det kan skifta lite, hur många gånger har vi alla inte sett något vackert som kameran helt enkelt bara inte lyckas fånga? Det är där Lightroom kommer in.
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress