Igår när jag kollade på kameror/objektiv i Västerås så fick jag möta 2 stycken fördomar. Jag ler lite åt det mest för det är ju så vi människor fungerar ändå, men här har ni dom: Den första försäljaren som jag pratade med hade inte så bra koll, vilket märktes i att han kände att det jag ville ha ut av en kamera var 1) något som är "grymt bra på att vloga med och göra snygg selfies med". Det är inte ett försäljningsargument som biter på mig. Där har vi första fördomen, att jag som tjej är ute efter att ta egobilder. Han frågade faktiskt inte ens vad jag ville ha ut av en kamera, det borde vara den första frågan man ställer, eller hur?
Bilderna tagna i gårdagens post var tagna med min mobilkameras frontkamera, så man ( jag ) köper inte en kamera för att kunna göra "snygga selfies". Han erkände sen att han inte var så hajj på det här med kameror och ropade in sin snygga och extremt kunniga ( hans ord, inte mina haha) kollega. Jag blir lite skrämd av killar som 1) är snygga och 2) är duktiga på något och som kan se på mig om jag har dålig koll haha
Men en extremt duktig kille helt klart. Intresserad som tusan av kamerautrustning och frågade alla frågor som jag ville ha ställda och vi pratade kameror och objektiv som att vi kunde ett annat språk. Jag visste att min kamera som jag har idag ( en Sony DSC Hxv 400, en kompaktkamera) är bra på det jag vill ha ut av en kamera, men han förstod på en gång varför jag var missnöjd med 2 detaljer. 1) Man kan inte byta objektiv och 2) jag kan inte fota i RAW-format. Där har vi den extremt dåliga punkten med min kamera. Bilderna blir inte så krispiga som jag vill ha dom, man får välja själv vilket exponering och vitbalans man vill ha i en bild.
Den andra fördomen kom när vi kollade på objektiv och vi kom fram till ett som skulle blurra bakgrunden snyggt för outfitbilder/porträtt. Inget fel i det, jag älskar effekten som blir på andras foton med ett sånt objektiv, det är bara inte vad jag gör idag. 
Jag har i alla fall kommit fram till några saker: 1) Jag kan inte ha en liten kamera. Jag funderade först på en som har ett liten kamerahus för att sen kunna sätta på ett bättre objektiv på. Men det känns inte bra i handen, jag behöver/vill ha något som ligger rejält i handen om ni förstår hur jag menar. Jag får panik på små fjuttiga kameror, det känns som att jag antingen ska ha sönder dom eller tappa dom i marken. 
2) Jag vet att jag vill ha en grym zoom i en kamera. RAW-format ( inte så svårt i dagens kameror). En skärm att se fotot i, inte bara i den lilla viewfindern högst upp på en kamera. Autofokus, men som ändå går att ställa om så att jag kan får TRÄNA på att inte köra i auto. Wifi-koppling. Inte för tung och/eller för stor.
Här någonstans så blir dom sjukt dyra. Vi pratar några tiotusen. Jag fick provhålla i den kamera som min försäljare hade köpa sig och den var i titanmetall och var enorm. ENORM. Jag skulle få snygga armmuskler bara av att bära runt på den där haha
Jag är kluven till det här med att köpa kamera. Jag har en NIKON D60 med ett kasst objektiv och typ inga av dom kvalifikationer som jag räknade upp här ovan, förutom RAW-format. Ska jag satsa på ett bättre objektiv och se hur det går? Eller ska jag satsa på den SONY som jag gillade i affären igår och få en kamera som är grym och kan ta mig till "nästa steg". Med min säkra kompaktkamera som jag har idag så kommer jag kunna ta mysiga kort och lalla runt med den, men jag kommer inte att utvecklas mer med den. Jag har lärt mig allt som finns på den, nu kan jag bara lära mig själv att komponera ihop foton. Men den kommer inte kunna ta mig steget längre, vilket frustrerar mig. Men det kommer bli ett minus-hack i mitt konto, vilket får min hud att rysa lite. Det är ingen liten 4000 kr-kamera. Det är rejäla grejer. Får nästan se till att jobba extra en massa och stoppa undan dom pengarna för "kamera-inköp" på kontot haha
 
Men nog om det, jag fick VÄLDIGT bra bemötande på Elgiganten igår och kom därifrån med många funderingar och bekräftelse i vad jag vill ha i en kamera. Jag gillade att ha någon att prata om det här med, någon som förstår vad jag funderar på. 
Men nu är det flyttdags som gäller! Det är dom sista tunga möblerna som ska flyttas över till syrrans nya lägenhet och fixa ihop lite möbler som köptes in igår. Önska oss lycka till, det kommer bli en tuff dag!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress