Jag var ut på vift igår. Till Hälleskogsbrännan som är ett naturreservat. Mer känt som den största branden i Sverige sen 50-talet och är en yta på 13 100 hektar. Känslan av att komma dit, för mig iaf, var ungefär som att besöka kyrkan: Jag blev tyst, pratade lågmält och fick en känsla av hur himla liten man är på denna jord. 
Trots att det är nästan prick 4 år sen den stora branden härjade så ser man fortfarande otroligt väl hur träden har dött rakt igenom, stockar som är förkolnade ner i rötterna och hur träden som står kvar inte har några lövkronor på sig. De flesta träd har förkolnad bark, eller ingen bark alls.
Det här är en skog som min släkt har älskat att plocka hjortron i. Min mamma och hennes familj gick här varje år och plockade svamp och bär. Den är full av minnen. Jag är evigt tacksam över att min älskade mormor gick bort något år innan det här hände för hon hade nog blivit evigt ledsen över att hennes älskade skog brann upp, plus att byn hon bodde i började få larm om eventuell evakuering, vilket inte hade varit så roligt. 
Det är en sorgsen plats att besöka och köra igenom. Men det finns liv igen i skogen och en flora som inte tidigare existerade! Nya blommor som bara har väntat på att få kraft att växa. På sina stället kommer det att vara ett kalhygge i många många år framöver och mossan och alla rötter som täckte stenblocken kommer ta tid på sig att komma tillbaka. Men det finns många tecken på liv igen! Jag hittade lite svamp, några gula och rosa blommor och marken börjar så smått täckas av nya björkar och andra träd. Det är otroligt vad världen växer upp och får nytt liv igen, när det har brunnit ner i jord och rötter så pass långt ner i marken att allt som blir kvar är stora stenblock.
 
Det var en mysig och intressant tur vi tog med bilen runt det här enorma området. Kaffetermos och kakor vid Ängelsberg, förbi alla byar som jag bara har hört talas om men inte besökt i "vuxen" ålder. Jag har inte varit vid det här området sen efter branden så det var spännande och lite sorgligt att se hur pass stort det faktiskt var!
Som sagt, man blir liten på jorden inför såna här makter. Hur en liten gnista från en arbetsmaskin kan få ca
25 000 fotbollsplaner att brinna upp på bara några dagar.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress